Experienta mea de cand nu mai fumez

In acest articol vreau sa va spun cum este pentru mine de a deveni nefumator, dupa peste 7 ani de fumat constant. In unele zile poate chiar si cate un pachet pe zi, deoarece, depindea mult de zii.

Dar, dupa cum spuneam, am fumat timp de 7 ani, un numar destul de mare de ani. Mai ales ca atunci cand m-am apucat, ca majoritatea, in adolescenta, inainte de inceperea liceului, pentru a fi unul dintre acei copii ”cool”. Dar am reusit sa renunt la acest viciu acum 8 luni, mai exact pe 4 Octombrie 2016.

Si de atunci, pot spune ca conditia mea de sanatate sa imbunatatit. Adica, pot sa urc 4 etaje fara probleme, fara sa gafai tot, pot sa merg distante mai lungi pe jos fara sa obosesc la fiecare 15 minute.
Am mai observat si ca, sangele nu mi se mai coaguleaza asa repede ca inainte, presupun ca e din cauza ca nu mai am asa mult dioxid de carbon in mine, nu?

Dar sa va spun cum am reusit sa ajung nefumator. Nu am reusit din prima, si acum inca mai am impresia cate odata ca o sa ma reapuc iar de fumat, dar totul tine de tine. Totul este sa vrei cu adevarat.
Da! Sunt carti, ca si ”In sfarsit nefumator” de Allen Carr, care, chiar pot sa te ajute sa devii nefumator, si sunt sigur ca poti gasi o varianta gratuita undeva pe internetul asta mare. Mai exact, pe filelist. Si stiu persoane care s-au lasat dupa ce au citit cartea, dar nu si eu.

Eu am citit cartea de 3 ori inainte sa ma las. De fiecare data citind-o poate mai mult ca o fictiune, si nu ca un ”must do it”, dar recunosc, ca unele aspecte din carte inca au ramas cu mine. Nu toate, doar unele. Cel mai important, probabil a fost, ca inca din prima zi de cand am renuntat la tigari, mi-am spus in continuu ca sunt nefumator.

Alt aspect, a fost, in primele 2 luni, inlocuirea tigarilor cu mancare, deoarece, in cazul meu, aveam nevoie sa imi tin mainile ocupate tot timpul, iar ca sa faca acest lucru, imi cumparam tot feluri de snacksuri si sucuri. Acest obicei insa scade cu timpul, si nu mai consumi chiar asa multe dulciuri dupa un timp. Desi recunosc ca am pus vreo 2-3 kilograme de cand m-am lasat de fumat.

Alt aspect important e sa rezisti acele prime 3 zile in care te lasi, deoarece acelea sunt cele mai grele, deoarece o sa ai pofte nebune dupa o tigara, dar care se vor ameliora pe parcursul a 3-4 saptamani. Marea greseala e sa nu fumezi o tigara atunci, ca sa iti demonstrezi tie ca ai reusit cu adevarat sa te lasi de tigari.

Mai multe in urmatoarele articole!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *